| Tytuł: | Miazdzyca serca z niedotlenieniem mózgu |
| Autor: | Mniszka 2.3.2010, 15:33 |
| Witam serdecznie, Wczoraj moja babcia zasłabła, upadła i straciła przytomność, w szpitalu dość długo dochodziła do siebie. Diagnoza lekarza to miażdżyca dolnej lewej komory serca z niedotlenieniem mózgu. Babcia zawsze była osobą radosną, żywiołową, samodzielną, której wszędzie pełno. Nie miała problemów z pamięcią. Po tym zdarzeniu jednak (od wczoraj) od czasu do czasu miewa zaburzenia koncentracji i (najprawdopodobniej) poczucia rzeczywistości, zaczęła w pewnym momencie nawet majaczyć i wyglądało na to, że nie jest w 100% przy zdrowych zmysłach :( chwilę później zaś nastąpiła poprawa i można było normalnie się z nią porozumieć, pożartować... Bardzo prosiłabym o charakterystykę tej choroby - pod kątem stopnia zagrożenia dla życia, ewentualnych konsekwencji dla zdrowia, czasu leczenia, możliwości wyleczenia całkowitego, powikłań. W Internecie znalazłam tylko suche regułki pełne medycznego bełkotu - mnie chodzi o odpowiedź na pytanie, jakie są szanse na to, że babcia wyzdrowieje całkowicie? I czy jej czynności psycho-fizyczne powrócą do dawnego porządku, czy też mogę obawiać się najgorszego... Babcia ma 76 lat. Z góry dziękuję i pozdrawiam. | |
| Autor: | gosc 2.3.2010, 15:33 |
| Opisane objawy (z powodu niedotlenienia,zależą od czas trwania)nie zagrażają bezpośrednio żxxx jeśli chodzi o opisane objawy psychofizyczne będą jak opisane(zmienne).Rokowania co do poprawy są niewielkie(wystąpienie xxx taka wymaga ciągłej opieki(może nie zdawać sobie co robi).Wymaga leczenia neurologicznego(lekami moototropowymi i piracetam).Pozdrawiam. | |
| Autor: | Mniszka 2.3.2010, 15:34 |
| Przenieśliśmy babcię do innego szpitala i okazało się... że miała zawał. Polsko, Polsko... | |
| Tytuł: | Miazdzyca serca z niedotlenieniem mozgu |
| Autor: | Renatafe 15.5.2012, 08:03 |
| ?? ??????????: ??????? xrumer 5.0 12, ??????? xrumer 4, ????????? ??????, xrumer 3.0 gold edition, ??????? xrumer 7 elite. ????????? XRumer (?????? 3 ???????) - ????????????? ??? ???????? ???????? ? ??????, ???????? ?????, ?????, ?????, ???????? ? ?. ?. | |
Choroba wieńcowa, choć znana pod kilkoma innymi nazwami takimi jak choroba niedokrwienna serca, albo przewlekła niewydolność serca, niegdyś nazywana także dusznicą bolesną lub dławicą sercową polega na niewystarczającym dostarczeniu do serca tlenu, za sprawą niedostatecznego ukrwienia serca.
Bajpasy
Operacja pomostowania tętnic wieńcowych za pomocą bajpasów jest operacją serca. Bajpasy wykorzystuje się w celu obejścia zatkanej tętnicy, przez co krew może płynąć do mięśnia sercowego w taki sposób jak powinna.