Miażdżyca

miazdzyca_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Miażdżyca

Tytuł:Miażdżyca
Autor:Rafek
2.3.2010, 15:37
Witam mam taki problem: Moja mama ma 75 lat i lekarz napodstawie przeprowadzonego badania stwierdził u niej MIAZDŻYCĘ w kończynach dolnych. Jakie zagrożenie istnieje w związku z przepychaniem żył zwracając uwagę na wiek i silną ostoporozę xxx istnieje inny sposób leczenia tej choroby. Poniże przedstawiam wyniki badania Arteriograficznego KK.-Dolnych Badanie wykonano metodą Seldingera z dostępu przez prawą xxxą wspólną.Strona prawa:xxx wspólna i zewnętrzna drożne,bez zmian. xxx głeboka drożxxx powierzchowna drożna,z zaawansowanymi, wielopoziomowymi zmianami miażdżxxx drożna. xxx przednia, piszczelowa tylna oraz strzałkowa drożne,z wielo poziomowymi zmianami miażdżycowymi. Strona lewa:xxx wspólna zewnętrzna drożne,z przyściennymi zmianami miażdżxxx głeboka drożxxx powierzchowna krytycznie zwęzona w 1/3 górnej,traci drożność przed wyjściem z kanału przywodzicieli, odtwarza się z krążenia obocznego jako xxx-prop PTA. xxx drożxxx przednia, piszczelowa tylna oraz strzałkowa drożne,wąskie. Arteriografia:xxx (80 pkt)

Autor:Golbi
2.3.2010, 15:38
Żadne leki nie usuną złogów. Natomiast mogę polecić zapobiegawczo lek o nazwie PADMA 28. Do nabycia bez recepty w aptece. Jest to lek pomocniczy przy zarostowym zapaleniu tętnic kończyn dolnych.

Autor:Rafek
2.3.2010, 15:38
Mama bierze ten lek ale chodzi mi czym grozi w jej wieku taka operacja i czy ktoś da radę chociaż w minimalny sposób rozszyfrować wynik badania gdyż badanie robione było w Bydgoszczy i przysłane listem do Łodzi bo tu mieszkamy więc konsultacja z lekarzem była niemożliwa po badaniach

Autor:Danuta
10.2.2011, 15:32
Mama pewnie jeast juz po zabiegu. Każdy wiek jest dobry na przeprowadzenie zabiegu, by tylko ulżyć w chorobie. Miałam zawał w 49 roku życia. Nie sądziłam, że miażdżyca dotknie także moich nóg. Jestem po zabiegu wstawienia stentu w tętnicy prawej nogi. Troche pomogło, niestety teraz dokucza mi straszny ból lewej nogi. Z tego powodu unikam chodzenia i popełniam błąd, bo własnie powinnam zagryzc wargi i maszerowac. Coż mogę powiedziec, jesli chodzi o mamę Rafała. To straszna choroba, ale zabieg jest bezpieczny, ale nie jest gwarancją na xxx. Dużo zdrowia wszystkim życzę.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest kwadratowe: koło czy kwadrat?

miazdzyca_ciekawostki

Ciekawostki

Zawał serca

Rozległe zawały serca spowodowane są przede wszystkim zamknięciem wspólnego pnia lewej tętnicy wieńcowej i obejmują zarówno ścianę przednią, jak i boczną serca

Czy wiesz, że...

Choroba wieńcowa, choć znana pod kilkoma innymi nazwami takimi jak choroba niedokrwienna serca, albo przewlekła niewydolność serca, niegdyś nazywana także dusznicą bolesną lub dławicą sercową polega na niewystarczającym dostarczeniu do serca tlenu, za sprawą niedostatecznego ukrwienia serca.

Polecamy

Bajpasy
Operacja pomostowania tętnic wieńcowych za pomocą bajpasów jest operacją serca. Bajpasy wykorzystuje się w celu obejścia zatkanej tętnicy, przez co krew może płynąć do mięśnia sercowego w taki sposób jak powinna.

Archiwum

Lek Pyralgina wskazany jest w leczeniu bólu różnego pochodzenia o dużym nasileniu, a także gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Przeważnie pacjenci stosują lek przy gorączce. Pyralgina (metamizolum natricum) jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym (silniejszym od salicylanów) i przeciwzapalnym. Działa również słabo rozkurczowo na mięśnie gładkie i uspokajająco.