| Tytuł: | Założenie by-passów a miażdżyca |
| Autor: | robert 21.2.2011, 10:21 |
| Trochę przewrotnie postawione pytanie, ale już tłumacze dlaczego tak. Wiem, że jeżeli żyły stają się praktycznie niedrożne, to obecnie jedyna możliwość ratowania życia. Jednak czy na długo? Co z resztą żył, szczególnie jeśli mamy skłonność do miażdżycy? Po operacji powinno zmienić się styl życia: dieta itd. a wszystko po to, by obniżać poziom cholesterolu. Tylko że... można mieć dobry cholesterol, a skłonność do miażdżycy tak czy siak. Jeżeli się mylę, proszę o poprawienie mnie. Moje pytania pojawiły się stąd, że bliski mi znajomy był na operacji bajpasów 2 tygodnie temu. Pocieszam go, że wszystko będzie dobrze, ale sam jakoś w to nie wierzę do końca i boję się panicznie, że kiedyś spotka mnie to samo (mam 40 lat, dużo mniej od znajomego, ale w rodzinie były u mnie przypadki miażdżycy). i jeszcze jedno pytanie czy to prawda, że lepiej mieć operację na 3 bajpasy niż na 2? Nie pamiętam już, gdzie zasłyszałem tę bzdurę.. jeśli to faktycznie bzdura ;) | |
| Autor: | ala 21.2.2011, 15:33 |
| Mała korekta do tego co napisałeś. Zmianom miażdżycowym ulegają tętnice wieńcowe, nie żyły. Co do ilości wykonanych bypasów (czy lepiej mieć 3 a może 2?) - odpowiem w formie pytania: jeżeli złapiesz gumę to wymieniasz to właśnie koło, czy może 2 a może jeszcze lepiej od razu 3? :-) Skłonność nie jest jednoznaczna z rozwinięciem się choroby w przyszłości. Czynniki ryzyka to jedno, ale nasz styl życia ma olbrzymie znaczenie w rozwoju choroby. Profilaktyka jest najważniejsza, ale nasze lenistwo powoduje, że bardzo często nie przejmujemy się, nie chce się nam wyeliminować czynników ryzyka. | |
| Autor: | inga 22.2.2011, 10:35 |
| A po operacji konieczne są leki przeciwbólowe bo może na prawdę boleć na początku te mocniejsze a z biegiem czasu wystarczy pyralgina i śmiało możemy wrócić do normalnego życia oczywiście pamiętając o tym aby się nie za bardzo forsować | |
| Autor: | robert 22.2.2011, 12:50 |
| po jakim czasie moj znajomy moze zaczac jezdzic na rowerze? on bardzo lubi sport i tylko czeka kiedy wsiadzie i pojedzi | |
| Autor: | zdzisiek 23.2.2011, 08:28 |
| powiedz znajomemu żeby nie wsiadał na rower puki nie zrośnie mu się całkowicie mostek, a najlepiej taką decyzje o powrocie do sportu niech podejmie po konsultacji z lekarzem | |
| Autor: | arek 23.2.2011, 12:33 |
| właśnie najlepiej takie rzeczy jak powrót do sportu to z lekarzem uzgadniać on będzie dokładnie wiedział kiedy można znowu zacząć jeździć na rowerze żeby było bezpiecznie | |

Choroba wieńcowa, choć znana pod kilkoma innymi nazwami takimi jak choroba niedokrwienna serca, albo przewlekła niewydolność serca, niegdyś nazywana także dusznicą bolesną lub dławicą sercową polega na niewystarczającym dostarczeniu do serca tlenu, za sprawą niedostatecznego ukrwienia serca.
Bajpasy
Operacja pomostowania tętnic wieńcowych za pomocą bajpasów jest operacją serca. Bajpasy wykorzystuje się w celu obejścia zatkanej tętnicy, przez co krew może płynąć do mięśnia sercowego w taki sposób jak powinna.